; Junetina na burgundski (Boeuf Bourguignon) – Marodi. Vrhunska tjestenina s vrha Hrvatske.

Junetina na burgundski (Boeuf Bourguignon)

Sastojci

2 žlice maslinova ulja
30 g maslaca
1 kg juneće koljenice ili buta, narezano na komade oko 2x2 cm
3 žlice brašna
100 g slanine
1 veliki luk
2 češnja češnjaka
2 velike mrkve
1 žlica koncentrata rajčice
300 ml crnog vina
500 ml mesnog temeljca ili vode
2 lista lovora
nekoliko grančica timijana ili 1 žličica sušenoga
25 g šampinjona
sol, papar
400 g Marodi valovitih rezanaca

Priprema

Meso dobro osušite, posolite i popaprite pa pospite brašnom. U gusanoj posudi zagrijte ulje i maslac (1 žlicu maslaca ostavite) do točke dimljenja pa prepecite meso - kratko na jakoj vatri i to sa svih strana. Pecite u turama ako ne stane sve odjednom, bitno je da meso ima mjesta za prženje. Izvadite iz posude pa na istu masnoću bacite narezanu slaninu i kratko prepržite, a zatim također izvadite.

Sada smanjite vatru pa dodajte narezani luk i mrkvu - mrkvu ostavite u većim komadima. Promiješajte i dinstajte 10-ak minuta. Dodajte sjeckani češnjak i koncentrat rajčice, promiješajte pa zalijte temeljcem i vinom. Ubacite stručak timijana i lovor te u posudu vratite meso i slaninu. Dodajte malo soli i papra.

Poklopite i pecite oko 3 sata na 160°C, cijelo vrijeme poklopljeno.

Nakon tri sata izvadite oko 1/2 količine umaka i usitnite štapnim mikserom pa vratite u meso. Šampinjone očistite i kratko prepržite na onoj preostaloj žlici maslaca, na jakoj vatri, dok ne dobiju zlatku boju (5-6 minuta). Začinite po potrebi. Dodajte i njih u meso, sve promiješajte i poslužite uz tjesteninu kuhanu prema uputama, al dente.

Posluživanje

Dobar tek!