; O testeninah – Marodi Slovenia

ZAKAJ TESTENINE

vector_spoon

TESTENINE NE REDIJO

Testenine vsebujejo zelo malo maščob, do 2,5 g na 100 g izdelkaBogate so tako z vlakninami, zato se prebavljajo dlje časa, zaradi česa tudi občutek sitosti traja dlje, kot tudi z beljakovinami, ki so bistvene za rast in razvoj organizma. Testenine so jedi z nizkim glikemičnim indeksom (GI pod 50), kar pomeni, da bistveno ne vplivajo na zviševanje krvnega sladkorja.  Izbogibanje nenadnim nihanjem ravni krvnega sladkorja je dobro za preprečevanje bolezni srca in ožilja, visokega holesterola, diabetesa tipa II in debelosti.  

Na splošno testenine so dobra izbira za ljudi, ki pazijo na svojo linijo! 

 

VSEBUJEJO  VITAMINE B KOMPLEKS

Žitarice in jajca predstavljajo dober vir vitaminov B kompleksa, ki vplivajo na preprečevanje utrujenosti, nihanje razpoloženja in slabokrvnost.   

TESTENINE

  • visoka hranilna vrednost  
  • bogate z beljakovinami
  • in vlakninami, ki dajejo občutek sitosti … 
  • z zelo malo maščobe … 
  • in nizkim glikemičnim indeksom 
  • lahko prebavljive 
  • del piramidnega sistema zdrave prehrane 
  • nerafinirano živilo 
  • hitra priprava na neskončno veliko načinov 

TESNENINE – SESTAVNI DEL MEDITERANSKE PREHRANE

Mediteranska prehrana velja za najbolj zdrav način prehranjevanja na svetu – prebivalci Mediterana so med 10 najbolj zdravih narodov na svetu, zasedli so 4. mesto na ljestvici.  Med njimi so tudi Italijani, ki uživajo trikrat več testenin kot Hrvati.  

ZA VSAKO OBDOBJE V DNEVU

Zajtrk
Jajčne testenine prelite s probiotičnim jogurtom

Kosilo
Testenine v juhi, kot glavna jed, priloga, solata
Malica
Testeninska solata
Večerja
Testenine posute z kakavom, makom ali orehi

KAJ JE PŠENICA DURUM?

Ime ste že slišali, toda ali zares veste kaj je pšenica durum in zakaj je pri izdelavi testenin boljša kot navadna pšenica 

Beseda durum prihaja iz latinske besede za trdo. Durum je posebej izbrana vrsta pšenice, ki se od navadne pšenice razlikuje po velikosti in trdoti zrn ter predvsem po tem, da vsebuje več beljakovin – pšenica durum vsebuje od 30 do 50 več beljakovin kot navadna pšenica. Pri testeninah ta odstotek vpliva na kakovost testenin. Višji odstotek beljakovin pomeni bolj kakovostne testnenine.  

Pšenica durum je manj dostopna kot navadna pšenica in zahteva bolj zapleten postopek mletja. Zaradi tega in zaradi svojih hranilnih lastnosti, je zdrob pšenice durum bistveno dražji kot navadna moka 

Da bi dosegli izjemno kakovostpri izdelavi naših testenin uporabljamo skrbno izbrano in strogo nadzorovano najboljšo pšenico durum.  

SUŠENJE TESTENIN

TRAJANJE OZIROMA NAČIN SUŠENJA TESTENIN JE ZELO POMEMBEN ZA NJIHOVO KAKOVOST

V velikih industrijskih podjetjih je sušenje testenin eden izmed korakov na proizvodni liniji in običajno traja uro ali dveDa bi se testenine posušile v tako kratkem času, sušenje poteka pri visokih (80°C)  in zelo visokih temperaturah (nad 100 °C). 

Lahko rečemo, da so bolj kakovstne testenine kot dober pršut – sušijo se dlje časa. Naše fuži testenine se sušijo skoraj cel dan  ne na traku, ampak kot vse ostale Marodi testenine, v posebnih termičnih komorah. Sušenje poteka pri bistveno nižji temperaturi, zato tudi traja dlje časa.  

Dolgotrajno sušenje pri nižjih temperaturah ohranja njihovo hranilno vrednost in zagotavlja izvrstne organoleptične lastnosti testenin (izgled, barvo, teksturo in okus) ter omogoča njihovo lažjo prebavljivost.  

ZAKAJ JAJČNE TESTENINE?

Jajca so bogat vir hranil z visoko prehransko vrednostjo – vsebujejo vitamine, minerale, beljakovine (imajo visoko biološko vrednost, saj vsebujejo esencialne aminokiseline v ugodnem razmerju)dobre maščobe in druge manj znane, vendar za naše zdravje pomembne snovi.  

Zato ne preseneča, da imajo jajčne testnenine višjo hranilno vrednost, kot tiste brez jajc. Poleg tega so bolj okusne, imajo bolj intenzivno rumeno barvo in boljšo teksturo. Pri izdelavi Marodi testenin uporabljamo izključno sveža in pasterizirana jajca, ob tem pa pogosto preverjamo vsak korak proizvodnje. 

PRAKTIČNI NASVETI

vector_pot

KAKO KUHAMO TESTENINE?

Pri kuhanju testenin priporočamo uporabo velike posode in desetkrat večji volumen vode, kot je neto teža izdelka (4 litre vode na 400 g testenin). Testenine stresemo v vrelo vodo. Če želimo da testenine bodo al dentekuhamo jih toliko časa, kot piše na embalaži. Čas kuhanja je različen, odvisno od oblike testenin in je zapisan na vsaki embalaži. 

Na 4 litre vode dodamo eno žlico soli, preden voda začne vreti. Če dodajate olje, ga dodajte že kuhanim (postreženim) testeninam. Dodajanje olja med kuhanjem ne preprečuje sprijemanja testenin. Uporaba testenin visoke kakovosti, kot je naša, s pravilnim razmerjem vode in testenin, preprečuje sprijemanje med kuhanjem. Ko kuhamo testenine slabe kakovosti, take ki vsebujejo malo beljakovin in več ogljikovih hidratov, te sproščajo preveč ogljikovih hidratov, kar prispeva k njihovemu sprijemanju 

PRAKTIČNI NASVETI

vector_plate

ZAKAJ JE KUHANJE „AL DENTE“ POMEMEBNO?

Al dente (dobesedno: na zob) je italijanski izraz za način kuhanja testenin, pri katerem so testenine še malce čvrste na ugriz, vendar ne trde – to pomeni, da boste ob ugrizu začutili malo upora. 

Al dente testenine ohranijo aromo in teksturo ter izviren okus.  Na ta način se polnost okusa testenin popolnoma izrazi, tako da v njih v celoti uživate. 

Al dente testenine imajo nižji glikemični indeks v primjeravi z mehko kuhanimi testeninami, kar pomeni, da ta bistveno ne vpliva na zviševanje krvnega sladkorja. Izbogibanje nenadnim nihanjem ravni krvnega sladkorja je dobro za preprečevanje bolezni srca in ožilja, visokega holesterola, diabetesa tipa II in debelosti. Nekatere študije so pokazale, da so testenine al dente lažje prebavljive, medtem ko prekuhane testenine predstavljajo napor za naš prebavni sistem.  

PRAKTIČNI NASVETI

vector_colander

JE TREBA TESTENINE SPIRATI?

Testenin po kuhanju ni potrebno spirati, saj s spiranjem odstranimo del hranilnih vrednosti 

Mnogi znani kuharji uporabljajo vodo, v kateri so kuhali testenine, saj vsebuje hranilne vrednosti in z njo obogatijo samo jed. Priporočamo, da testenin ne ocedite do konca. 

Po kuhanju je testenine najbolje takoj zmešati z omako in jih pojesti še tople!